Chihuahua Dog -->

Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pentuajan merkitys käyttäytymiseen: Dr med vet Tuulia Appleby Dip CABC, AB Klinikka

Eilen oltiin äitini kanssa Royal Caninin kasvattajaseminaarissa. Seminaarissa oli kolme luentoa, ja yksi niistä oli mielestäní hyvin mielenkiintoinen. Pentuajan merkitys käyttäytymiseen. Luennon pitäjänä oli Tuulia Appleby. Tein luennon aikana paljon muistiinpanoja, ja haluan jakaa niitä teillekin. Luento kesti siis kaksi tuntia.
Tästä postauksesta tulee todella erilainen, kuin mun postaukset yleensä, joten saa kommentoida, mitä mieltä olet tämmöisistä postauksista!
Totuttaminen ja herkistäminen sekä ylikiintyminen

- Herkistyminen voi tapahtua, kun esim. imurin ensikohtaaminen on liian pelottava, tilanne, josta pentu ei pääse pois ja stressaantuu.

- Totuttaminen ja herkistäminen auttavat selviytymään luonnossa. Miellyttävät tunteet edesauttaa selviytymistä, epämiellyttävät tunteet varoittaa mahdollisista vaaroista.

- Koiralla on vaara ylikiintyä johonkin, esim perheeseen, toiseen koiraan tai petiinsä, jolloin se ei pärjää enää ilman sitä.

- Eroahdistus johtuu siitä että koira on ylikiintynyt ihmiseen.

- Jos pentu on sairastunut ja vaatii paljon hoitoa ja huolenpitoa, voi se ylikiintyä hoivaamiseen, jolloin riski eroahdistukseen kasvaa.


Ensimmäisten viikkojen merkitys

- 2-14 viikot todella tärkeitä pennun kehityksessä.

- 3- 5 viikoilla on pennun uteliaisuus''kausi''

- Ensimmäiset viikot helppo käyttää hyväksi pennun koulutuksessa.

- Koira pystyy tuntemaan pelkoa syntymästä asti, mutta oppii pentuaikana mitä tarvitsee pelätä.

- Pennuilla kehittyy aivoturso, joka säätelee pelkoreaktiota vasta 5-10 vko:n iässä -> traumat ennen sen kehittymistä pysyviä.

- Koiran itsevarmuuden kehityksen kannalta 3-5 viikot ovat tärkein vaihe, silloin on tärkeää, että kokemuksia on tarjolla jatkuvasti.


Oppiminen

- Monet käytös-/pelko-ongelmat alkavat jo pentuna, mutta ne huomioidaan usein vasta aikuisena.

- Useat ongelmat eivät johdu huonoista kokemuksista, vaan PUUTTEELLISISTA kokemuksista.

- Sanotaan, että ''Yhden 'ikävän' (esim. rokotus, mikrosirun laittaminen) jälkeen pitäisi seurata kolme mukavaa asiaa''.

- Kipu aktivoi aina pelkoreaktion.

- Sosiaalistaminen on prosessi, jossa koira oppii kuka on, mitä lajia on yms.

- Sosiaalistaminen aina asteittain ja pennun ehdoilla!

- Tarkoitus on, että pentu oppii pelon ja levon tasapainon.

- Monta hyvää kokemusta + yksi huono on paljon parempi, kuin muutama hyvä ja muutama huono kokemus. Pennun on helpompi unohtaa yksi huono kokemus monien hyvien kokemusten joukosta.

- Pennulle on tärkeää opettaa, että se pärjää yksinäänkin.

- Pennut, jotka ovat säännöllisesti kokeneet LIEVÄÄ stressiä, selviytyvät myöhemmin paremmin stressitilanteista.

- Oppiminen sinänsä on lievää stressaamista. (Esim. Omistaja opettaa pennulle perusasentoa. Pentu istuu vinossa, eikä saa siitä herkkua. Pentu turhautuu ja stressaantuu, ja sen seurauksena usein korjaa asentonta. Se istuu uudelleen, tällä kertaa oikeeseen asentoon ja saa herkun, jolloin stressi purkautuu.)

- Paniikkipelotkin on mahdollista voittaa vastaehdollistamisen avulla.


Kasvattajan luona

- Tärkeää, että kasvattaja tekee jokaisen pennun kanssa jotain yksinkin noin 10-15 min päivässä, eikä vain, että pennut ovat laumassa. Jos ei touhua jokaisen pennun kanssa yksinäänkin, pentu olisi hyvä päästä uuteen kotiin mahdollisimman aikaisin, jolloin riski arkuuteen vähenee.

- Voi ajatella kuvitteellisesti, että pennun tulisi saada kasvattajalta mukaansa ''reppu'', joka on täynnä kokemuksia ja harjoituksia käytännön tilanteista.

- Jos pentu luovutetaan 8 viikon jälkeen, on tutkittu, että riski arkuuteen on suurempi.


Uudelle omistajalle

- Jos pennulla on edessä täydellinen ympäristöolosuhteiden muutos (esimerkiksi maaseudulta kaupunkiin), pentu kannattaa luovuttaa uuteen kotiin aiemmin.

- Uuden omistajan on huolehdittava monista asioista pennun kehityksessä, vaikka pentu muuttaisi vasta vaikka 12 viikon iässä.

- Tärkeää olisi, että aina kun pentu tekee jotain, mitä ei saisi, omistaja pystyy keskeyttämään toiminnan.

- Jos omistaja ei pysty katsomaan pentunsa hampaita, ei muutkaan pysty siihen ilman, että aiheuttaa pennulle kohtuutonta stressiä, joten hampaiden katsomista on syytä harjoitella paljon.


Muutama tutkimustulos

- Suomessa tehty tutkimus. 30,4% koirista pelkää ilotulituksia, 16,5% ukkosta.

- 1. ryhmä näki uusia asioita 15-20min/päivässä, muuten häkissä ja kaikki uudet asiat pois. 2. ryhmä pääsi ulos ja näki uusia asioita televisiosta. 3. ryhmä ei nähnyt uusia asioita ollenkaan tutkimuksen aikana. Tulos: Hyödyllisintä oli nähdä uusia asioita luonnossa, mutta televisiostakin katseleminen oli parempi kuin ei mitään.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi22/3/16

  Hyviä muistiinpanoja. Itseäni kiinnostaa kasvattaminen tulevaisuudessa, joten tälläiset postaukset ovat mielenkiintoisia. Kuvia (esim. pennuista) olisi voinut olla, niin lukeminen olisi ollut vielä helpompaa. Lisäksi toivoisin postauksia enemmän, kun tämä on kuitenkin hyvä blogi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! Itseänikin kiinnostaa kasvattaminen tulevaisuudessa, joten siksi pyörin äitini mukana näillä luennoilla :)
   Mietin pitkään, miten toteutan tämän postauksen, joten kiitos kehitysideasta, ensi kerralla sitten kuvien kera :)

   Poista